ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Είναι γνωστό ότι την περίοδο που διανύσαμε οι οικονομικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς οδήγησαν πολλές επιχειρήσεις στην χρεοκοπία ή στα πρόθυρα της. Ο τουρισμός και βέβαια και ο θαλάσσιος, πέρυσι δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Εφέτος όμως, όπως η συσσωρευμένη ενέργεια του ελατήριου, ο χώρος του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού ζει μέρες παχέων αγελάδων.

Κάτι που πολλοί αγνοούν ενδεχομένως, είναι πως η χώρα μας ανήκει τα τελευταία χρόνια στις τρεις κορυφαίες χώρες όσον αφορά τα σούπερ και mega yachts.

Τόσο ως δημοφιλής προορισμός για τέτοιου είδους σκάφη, όσο και ως προς το μέγεθος του ελληνόκτητου στόλου. Παρόλα αυτά πολλοί συμπολίτες μας αρέσκονται στο να κλαίγονται και να μεμψιμοιρούν. Ίσως κάποιοι από συνήθεια, ίσως άλλοι από συμφέρον. Οι αριθμοί ωστόσο είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από όλα τα superyacht αναψυχής που υπάρχουν στον κόσμο, οι Έλληνες κατέχουν τα 107, πίσω από τους Ρώσους που έχουν 168 και τους Αμερικανούς που έχουν 407. Τέταρτοι είναι οι Βρετανοί με 96 superyacht και οι Σαουδάραβες με 54. Το μέσο ελληνικό superyacht έχει μήκος 50 μέτρα, το ρωσικό 59 και το αμερικάνικο 52 μέτρα.

Οι Ελληνικές θάλασσες είναι οι τέταρτες πιο δημοφιλείς στον κόσμο, όσον αφορά την παρουσία των superyacht, πίσω από την Αμερική (που περιλαμβάνει Μπαχάμες, Βερμούδες, Καραϊβική και Ειρηνικό), τη Γαλλία και την Ιταλία (Γαλλική και Ιταλική Ριβιέρα).

Στην Ελλάδα λοιπόν κάθε εβδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες, θα συναντήσει κανείς πάνω από 100 superyacht με μέσο μήκος άνω των 50 μέτρων, σε μία απόσταση μέχρι 2 ναυτικά μίλια από την ακτή (άρα όχι διερχόμενα).

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως οι Έλληνες πλοιοκτήτες αντιπροσωπεύουν τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο σε superyacht παγκοσμίως. Ανάμεσά τους και σκάφη σχεδιασμένα από Έλληνες, ναυπηγημένα στην Ελλάδα, επανδρωμένα με ελληνικά πληρώματα που τα διαχειρίζονται ελληνικές εταιρίες.

Με δεδομένο ότι έτσι κι αλλιώς οι τουρίστες του yachting (όχι μόνο του super ή mega yachting, αλλά και των bareboat) ξοδεύουν ως και πέντε φορές περισσότερα χρήματα κατά κεφαλήν από αυτούς του ξενοδοχείου (όχι τους περιηγητές ή αυτούς των rooms to let), αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα που έχει ο χώρος μας στον τουρισμό.

Σημαντικές προσπάθειες γίνονται τα τελευταία χρόνια και από την πολιτεία και βέβαια από τις ίδιες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτό το χώρο. Κινήσεις που αφορούν όχι μόνο τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά και την εκπαίδευση, τις υποδομές κλπ.

Άλλωστε εκεί έξω, στη θάλασσα, δε βλέπουμε μόνο τα εκατοντάδες bareboats, αλλά και ορισμένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα σούπερ γιοτ του κόσμου.

Η επίπτωση που έχουν τέτοιου είδους σκάφη στον τουρισμό και στο ΑΕΠ της χώρας μας είναι σημαντικότατη, τα τελευταία χρόνια πάνω από 1%. Αλλά ακόμα πιο σημαντικά είναι τα παράλληλα οφέλη και οι επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες και τους συνεργαζόμενους επαγγελματικούς κλάδους. Η συνεισφορά του yachting είναι μάλιστα κατά πολύ σημαντικότερη από αυτήν της κρουαζιέρας. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε ένα καλό δρόμο τον οποίο αν συνεχίσουμε να ακολουθούμε θα μας φέρει στην κορυφή του κόσμου δείχνοντάς μας το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η εθνική στρατηγική που αφορά τον τουρισμό.

ΜΑΝΟΣ ΡΟΥΔΑΣ

Ο Μάνος Ρούδας γεννήθηκε στον Πειραιά και είναι αριστούχος μηχανικός του Πολυτεχνείου της Ουαλίας. Κατέχει τίτλο ΜΒΑ από το Southern New Hampshire University των ΗΠΑ. Ασχολείται ενεργά με την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης από το 1996 μέχρι σήμερα, ως αθλητής και επαγγελματίας κυβερνήτης σε σκάφη αναψυχής κάθε είδους. Έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και σε υψηλές θέσεις στο χώρο της ναυτιλίας και του yachting. Ασχολείται με τη ναυτική εκπαίδευση από το 2003, είναι κάτοχος διπλώματος προπονητή ιστιοπλοΐας και του διεθνούς διπλώματος Yachtmaster Instructor του RYA.