Σποράδες με Σκάφος

Οι Σποράδες είναι σύμπλεγμα νησιών του Αιγαίου, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή βορείως της Εύβοιας και ανατολικά της Μαγνησίας. Κατά την αρχαία γεωγραφική αντίληψη ως Σποράδες καλούνταν όλα τα διάσπαρτα νησιά του Αιγαίου εκτός αυτών γύρω από την ιερή νήσο Δήλο των Κυκλάδων. Θεωρείται μάλιστα, ότι οι Σποράδες ήταν ενωμένες με τη Μαγνησία, όμως, ένα τμήμα βυθίστηκε στη θάλασσα και τα ψηλότερα σημεία, που ξεχώριζαν στη θάλασσα, αποτελούν σήμερα τα συγκεκριμένα νησιά. Η Σκιάθος, η Σκόπελος, η Αλόννησος και η Σκύρος είναι τα πιο γνωστά νησιά και αποτελούν τον βασικό κορμό των Σποράδων, στις οποίες, όμως, ανήκουν και τα πολύ μικρά νησιά Περιστέρα και Κυρά Παναγιά. Το σύμπλεγμα αποτελείται από έντεκα νησιά συνολικά, από τα οποία μόνο τέσσερα κατοικούνται: η Σκιάθος, η Σκόπελος, η Αλόννησος και η Σκύρος. Από αυτά, διοικητικά η Σκύρος ανήκει στον νομό Εύβοιας, ενώ τα υπόλοιπα στον νομό Μαγνησίας. Οι Σποράδες αποτελούν μία μοναδική θαλασσινή περιήγηση, με μοναδικά γαλαζοπράσινα νερά, θαλασσινή αύρα κι αλμύρα, συντροφιά μας στις πιο ξένοιαστες διακοπές με το σκάφος.
Οι Σποράδες αποτελούν δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό τουριστών από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Όλα τα νησιά των Σποράδων χαρακτηρίζονται από πλούσια βλάστηση που συχνά φτάνει μέχρι τις ακτές και πανέμορφες αμμώδεις παραλίες. Ο αρμονικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας δημιουργεί ένα σκηνικό απαράμιλλης γοητείας. Οι αστείρευτες φυσικές ομορφιές, τα πυκνά δάση, τα δαντελωτά ακρογιάλια, οι απάνεμοι κολπίσκοι, οι υπέροχες παραλίες με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, τα ειδυλλιακά τοπία, η χαρακτηριστική νησιώτικη αρχιτεκτονική, τα κάστρα και τα γραφικά εκκλησάκια γοητεύουν κάθε επισκέπτη.
Τα νησιά των Σποράδων έχουν λιγότερο αέρα το καλοκαίρι καθώς είναι βορειότερα και δυτικότερα και τα μελτέμια
δεν τα πιάνουν πολύ. Συνήθως σε διάστημα δύο εβδομάδων μπορεί να τύχει μόνο μία φορά να συναντήσει κανείς έξι ή σπανιότερα επτά Μποφόρ θάλασσα και αυτό δεν θα κρατήσει πάνω από μία ημέρα. Υπό κανονικές συνθήκες ο καιρός είναι μέχρι τρία το πολύ τέσσερα Μποφόρ, ιδανικός καιρός για ιστιοπλοΐα ή μηχανοκίνηση, ενώ την ίδια στιγμή στις Κυκλάδες το μελτέμι θα «χτυπάει» 7 και 8. Τα νησιά έχουν πολύ πράσινο και πολύ ψάρι. Όσοι ασχολούνται με το ψάρεμα και κάνουν συρτή θα βγάλουν σίγουρα κανένα ρίκι ή παλαμίδα. Και ο βυθός είναι τέλειος, όλο τρύπες και σχισμές για όσους ασχολούνται με το ψαροντούφεκο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *