Η ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Του Μάνου Ν. Ρούδα

Βλέποντας το νέο Gitana Team – Edmond de Rothschild να κάνει δοκιμές πετώντας κυριολεκτικά πάνω από τη θάλασσα, προετοιμάζοντας ταξίδια στους ωκεανούς και όχι κοντοβόλτια όρτσα – πρύμα, διαπιστώνω πως η επόμενη ημέρα είναι ήδη εδώ.

Είναι γνωστό ότι η τρέλα των Γάλλων έχει φέρει τις σημαντικότερες εξελίξεις στην ιστιοπλοΐα. Από τα τριμαράν μέχρι τα υδροπτέρυγα και τους μοναχικούς περίπλους του κόσμου μέχρι τα ρεκόρ ταχύτητας. Πιστεύω ότι δεν απέχουμε πολύ από την ημέρα που θα δούμε το ρεκόρ Περίπλου της Γης να πέφτει στο μισό από ένα τέτοιο σκάφος.

Θυμάμαι ακόμα έναν φίλο μου ναυπηγό πριν από χρόνια να μου αναλύει το συνδυαστικό πρόβλημα υδροδυναμικής – αεροδυναμικής που έπρεπε να λύσουν οι σχεδιαστές για να ‘τρέξουν’ πραγματικά τα σκάφη με εντυπωσιακές ταχύτητες.

Τώρα λοιπόν που τα σκάφη ξεκόλλησαν από το νερό χάρις στα foils, τι απομένει να δούμε; Ένα οριζόντιο foil για άντωση; Μήπως την πλήρη κατάργηση της επαφής με το νερό ώστε τα σκάφη να κάνουν χαμηλές πτήσεις; Σχήματα γάστρας μόνο αεροδυναμικά, αφού η υδροδυναμική πλέον δεν θα παίζει σημαντικό ρόλο;

Ένα είναι σίγουρο. Βρισκόμαστε πλέον στο κατώφλι μιας νέας εποχής που η φαντασία έχει ξεπεραστεί από την ίδια την πραγματικότητα. Είναι πλέον αργά για το ποτάμι να γυρίσει πίσω και αυτό θα πρέπει να το αποδεχτούν οι αρμόδιοι φορείς διεθνώς, φορείς οι οποίοι κυβερνώνται από συμφέροντα και από προσωπικότητες πλέον ξεπερασμένες από την ίδια την ιστορία. Δυστυχώς ή ευτυχώς η ιστιοπλοΐα διαφέρει από αθλήματα όπως ο στίβος, αφού συνδέεται με την τεχνολογία. Μπορεί ο στίβος να άλλαξε ελάχιστα τα τελευταία χρόνια, η ιστιοπλοΐα όμως δεν έχει καμία σχέση με τότε. Επίσης η ιστιοπλοΐα έχει μία εμπορική διάσταση που δεν έχουν άλλα αθλήματα. Η «ελεύθερη αγορά», οι μεγάλοι διεθνείς αγώνες δηλαδή που στηρίζονται στην εμπορικότητά τους, δείχνουν το δρόμο: ο κόσμος διψάει για θέαμα και για ανανέωση των αγωνιστικών κατηγοριών. Ο κόσμος διψάει για το νέο, το διαφορετικό, το εντυπωσιακό, το σύγχρονο. Και αυτό δεν θα μπορέσει να το σταματήσει κανείς.

ΜΑΝΟΣ ΡΟΥΔΑΣ

Ο Μάνος Ρούδας γεννήθηκε στον Πειραιά και είναι αριστούχος μηχανικός του Πολυτεχνείου της Ουαλίας. Κατέχει τίτλο ΜΒΑ από το Southern New Hampshire University των ΗΠΑ. Ασχολείται ενεργά με την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης από το 1996 μέχρι σήμερα, ως αθλητής και επαγγελματίας κυβερνήτης σε σκάφη αναψυχής κάθε είδους. Έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και σε υψηλές θέσεις στο χώρο της ναυτιλίας και του yachting. Ασχολείται με τη ναυτική εκπαίδευση από το 2003, είναι κάτοχος διπλώματος προπονητή ιστιοπλοΐας και του διεθνούς διπλώματος Yachtmaster Instructor του RYA.