ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ Yachting

Μάνος Ν. Ρούδας

Ο θαλάσσιος τουρισμός και η ναυτιλία ως επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων στην Ελλάδα είναι το θέμα που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Η αλματώδης αύξηση στον κλάδο του yachting έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή ζήτηση καταρτισμένων επαγγελματιών για τις θέσεις που μέχρι σήμερα καλύπτονταν από αυτοδίδακτους και ερασιτέχνες – εμπειροτέχνες.

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τη θάλασσα στην Ελλάδα είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι το μέλλον της χώρας μας και η οικονομία της ειδικότερα, βασίζεται στη ναυτιλία και στον τουρισμό και δη τον θαλάσσιο. Η χώρα μας είναι προικισμένη με ένα δώρο μοναδικής ομορφιάς, να βρέχεται από θάλασσα ανατολικά και δυτικά, η οποία είναι διάσπαρτη με πανέμορφα νησιά – ιδανικούς ιστιοπλοϊκούς προορισμούς.

Η ανάγκη οδήγησε τους Έλληνες από την αρχαιότητα να ταξιδέψουν στη θάλασσα. Ανάγκη για εμπόριο και αποικισμό. Έτσι οι Έλληνες έγιναν η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη της εποχής, ένας τίτλος που διατηρείται μέχρι και σήμερα.

Η ναυτιλία μας που βασίστηκε στη ναυτοσύνη των Ελλήνων καπεταναίων και πλοιοκτητών όμως σήμερα απειλείται, γιατί τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα. Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι σε αύξηση, αλλά όποιος ταξίδεψε εφέτος το καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά θα παρατήρησε ότι μεγάλες ξένες εταιρίες είχαν ισχυρότερη παρουσία από τις ελληνικές.

Η επαφή και η αγάπη για τη θάλασσα καλλιεργείται μόνο μέσα από τα θαλάσσια αθλήματα, όπως η ιστιοπλοΐα και ειδικά η ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης. Ο κόσμος και κυρίως τα νέα παιδιά πρέπει να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη θάλασσα, να κάνουν ιστιοπλοΐα, να μάθουν να μη φοβούνται τις αποστάσεις και τις κακουχίες και να αναγνωρίσουν την ομορφιά των μεγάλων θαλάσσιων ταξιδιών.

Σε αυτό το πλαίσιο όλοι πρέπει να βοηθήσουμε να αναπτυχθεί η ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης στην Ελλάδα, ο καθένας με τον τρόπο του. Με χορηγίες, με διοργάνωση αγώνων, με εκπαίδευση, με παράλληλες δραστηριότητες και με όποιο άλλο μέσο μπορούμε. Είναι ντροπή η χώρα μας να έχει αυτή τη στιγμή έναν μόνο μεγάλο αγώνα ανοικτής θαλάσσης, το Ράλλυ Αιγαίου. Τα ελληνικά πανιά θα έπρεπε να οργώνουν το Αιγαίο και το Ιόνιο απ’ άκρη σ’ άκρη, επιβεβαιώνοντας τη φήμη των Ελλήνων ως ναυτικό λαό.

Παράλληλα η ναυτική εκπαίδευση χρειάζεται ιδιαίτερη ενίσχυση, όχι μόνο στο πλαίσιο της αναψυχής, αλλά προετοιμάζοντας τα πληρώματα και τους αξιωματικούς των θαλαμηγών έτσι ώστε οι Έλληνες ναυτικοί να είναι περιζήτητοι και καλοπληρωμένοι. Είναι κρίμα να βλέπουμε ξένα πληρώματα να εργάζονται με εξαιρετικές αποδοχές στη χώρα μας, την ώρα που η ανεργία, ειδικά στους νέους, είναι σε υψηλά επίπεδα. Η ενασχόληση με τη θάλασσα ξεκινάει από νωρίς, απαιτεί αφοσίωση και ταυτόχρονα σωστή κατάρτιση, έτσι ώστε μετά από μερικά χρόνια να υπάρχει εξέλιξη. Είναι γεγονός πως οι Έλληνες έχουν τη θάλασσα στο DNA τους, όμως χωρίς την απαραίτητη επαγγελματική κατάρτιση, είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να σταδιοδρομήσει κανείς στο χώρο των σκαφών αναψυχής.

Με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυση της σχολής ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης του ΠΟΙΑΘ, είναι ίσως η καταλληλότερη στιγμή για όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το θαλάσσιο τουρισμό, να ξεκινήσουν σωστά τα πρώτα τους βήματα στη θάλασσα, προσβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

ΜΑΝΟΣ ΡΟΥΔΑΣ

Ο Μάνος Ρούδας γεννήθηκε στον Πειραιά και είναι αριστούχος μηχανικός του Πολυτεχνείου της Ουαλίας. Κατέχει τίτλο ΜΒΑ από το Southern New Hampshire University των ΗΠΑ. Ασχολείται ενεργά με την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης από το 1996 μέχρι σήμερα, ως αθλητής και επαγγελματίας κυβερνήτης σε σκάφη αναψυχής κάθε είδους. Έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και σε υψηλές θέσεις στο χώρο της ναυτιλίας και του yachting. Ασχολείται με τη ναυτική εκπαίδευση από το 2003, είναι κάτοχος διπλώματος προπονητή ιστιοπλοΐας και του διεθνούς διπλώματος Yachtmaster Instructor του RYA.